Det er et stort utvalg i de norske dagligvarebutikker. Mange ulike varer fra de kjente merkene som Gilde, Santa Maria og Nesquick, men også mange varer som lever litt i skyggen av de kjente merkene. De vi snakker om er supermarkedenes egne merker, som First Price og Coop Xtra. Disse er ofte plassert lengst nede på hyllene, slik at du i utgangspunktet ikke ser dem. Det er en nøye uttenkt strategi som ligger bak varenes plassering i butikkene. Det er meningen at du skal velge de kjente merkevarene, dette er en del av deres markedsføring, som i hovedsak går ut på å få deg til å fortsette å kjøpe de kjente merkevarene. Med tanke på matbudsjettet ditt er det dog en god løsning å velge supermarkedenes egne merker der hvor det er mulig. Her vil du i mange tilfeller få akkurat den samme varen, men til halve prisen og dermed spare du mye penger hver måned.
Tips til matbudsjettet
Det er mange måter å spare penger på matbudsjettet. Et av dem er som nevnt å kjøpe de billige merkene når du har muligheten. Men det finnes flere andre små tips som gjør at du kan få matbudsjettet til å strekke seg litt lengre, også uten at dere må sulte eller gå på kompromiss med kvaliteten på maten. Les mer her.
Grensehandel er en bra måte å få pengene til å rekke til mer. En god del mat er billigere i Sverige, spesielt kjøtt og pålegg. Kronekursen spiller selvsagt en rolle, men selv i skrivende stund, hvor kursene er ganske like, så er mange varer billigere i Sverige. Dra av gårde et par stykker og fyll opp bilen med mat.
Tilbud lønner det seg alltid å se etter. Følg med i reklamene eller se på butikkenes egne nettsider. Her er det ofte annonsert ulike tilbud og er det spesielt gode tilbud, så kjøp gjerne i litt større mengder. Da sparer dere flere penger.
Datovarer blir gjerne nedsatt med 50% eller mer, enten samme dag som varen går ut på dato eller dagen før. Sjekk hvordan varen ser ut og grip anledningen til en billig middag.
Dyrk selv grønnsaker i hagen, om dere har plass. Frøene koster ikke mange penger og krever et minimum av stell. Litt vann og at du rensker bort litt ugress er egentlig alt plantene krever av deg.
Bær er veldig dyrt i butikken. Har dere anledning til en tur i skogen eller på steder hvor de tilbyr plukk selv, så er det mye penger spart i forhold til å kjøpe dem i en butikk.
Frosne bær er like bra i smoothie som ferske bær og prisen er den halve.
Drikk vann fra springen. Det er gratis, godt for kroppen og du sparer mange turer hos tannlegen ved å bytte ut brus og juice med vann. En trenger selvsagt ikke å kutte det ut totalt, men kan du skjære ned forbruket med 50%, så utgjør det ganske mye penger på et år.
Se på kiloprisen. Det er først da du kjenner den egentlige prisen på en vare. Dette gjelder ikke bare kjøttvarer, men også de fleste andre varegrupper. Spesielt med kjøttdeig kan en ofte la seg lure av de store pakkene, men mange ganger er kiloprisen høyere enn om du kjøper pakker av normal størrelse.
Kjøp mindre ferdigmat. Maten du lager selv er mye bedre og sunnere enn ferdigmat. Og i langt de fleste tilfeller så er den også billigere. Det er nå engang slik at den beste maten lager du fra bunnen av.
Storhandel er best. Har du en stor fryser eller god lagringsplass, så kjøp inn større mengder når det er gode tilbud. En ting er det du sparer på selve varen, men du sparer også penger til bensin og tid. Og som en rik and i Andeby sier; tid er penger.
Kvantumsrabatt får du ofte om du handler stort. Kjøper du f.eks. en pose med fem kilo ris, så vil kiloprisen være mye lavere enn hvis du kjøper den lille posen med 500 g. Men, selvfølgelig må en klare å spise opp maten før den går ut på dato.
Asiatiske butikker er gjerne billigere på en del varer. Dette gjelder spesielt grønnsaker og produkter som brukes i matlagingen når du skal lage slike ting som thai mat. Kjøp derfor kokosmelk, bambusskudd, soya og lignende i slike butikker.
Bruker du handleliste unngår du ofte impulskjøpene. Det er disse som er dyre og gjerne av det usunne slaget (godteri, potetgull osv.).
Spar på middagsrester. Blir det noe middag til overs, så ta vare på det. Dette kan fint brukes til kveldsmat, lunsj eller det kan fryses om dere trenger en kjapp middag en annen dag.
Matpakken kommer vi ikke utenom. Det er liten tvil om at det er billigere å ta med mat på jobben enn å kjøpe ferdigmat i kantinen. Og matpakker trenger ikke å være kjedelige. Det finnes mye inspirasjon på nettet.
Bæreposer er ikke dyre, men det er unødvendig å kjøpe flere hver gang du handler. Det blir fort en tusenlapp i året i poser alene om en ikke gjenbruker dem. Ta med handlepose eller kjøp gjenbruksposer. Miljøvennlig er det også.
Spis mindre og gå ned noen kilo i vekt. Har du vektproblemer eller bare ønsker å slanke deg et par kilo, kan dette gjøres enkelt ved å spise litt mindre. Da slanker du samtidig også matbudsjettet ditt i den perioden.
Handler du der det er billigst, vil du også spare penger. Følg med på hvilke butikker som oftest har tilbud du kan bruke. I pristestene er det ofte de samme butikkene som kommer rimeligst ut hver gang, men skal du kjøre langt for å komme til denne butikken, så blir en del av vitsen borte. Rabattordninger er også noe som flere butikker tilbyr og dette kan gi deg rabatter, som kan komme deg til gode på et senere tidspunkt.
En trenger ikke å spise billig for enhver pris, men det er på den andre siden heller ingen grunn til å betale mer for en varer enn nødvendig.